Yüzüklerin Efendisi fanları Sauron adını işittiklerinde onun iyi biri mi yoksa kötü biri mi olduğunu hiç düşünmezler bile. Şüphesiz ki Sauron kötü bir karakterdir. Gelgelelim hep böyle miydi? Var olduğu süre boyunca hep kötü müydü?
Lord of The Rings üçlemesinde Sauron, olabildiğince kötü bir varlık şeklinde gözüküyor. Ancak başlangıçta kötülüğün karşıtı olarak var olmaya başladı. Yozlaşmaya başlamadan önce de “takdire şayan” anlamına gelen Mairon olarak biliniyordu. Kutsal alemin bir üyesiydi, demircilik sanatındaki ustalığıyla güçlü ve saygındı. Düzene karşı bir tutkusu vardı. Bu durum Morgoth tarafından kolayca baştan çıkarılmasına yol açtı.
Sauron Karakterinin Silmarillion’daki Kökeni
Tolkien’in ölümünden sonra yayınlanan ve Yüzüklerin Efendisi evreninin bir uzantısı olan Silmarillion’da Sauron, karanlık lord Morgoth’un baş askeri olarak not ediliyor. Hem Morgoth hem de Sauron bir zamanlar Ainur’un üyeleriydi. Zamanla Morgoth, Ainur hiyerarşisinde Sauron’u geride bıraktı.
Ainur dünyanın başlangıcından bile önce, ışığın ve iyiliğin varlıklarıydı. Ancak tıpkı insanlar gibi hata yapabiliyorlardı. Morgoth isyan etti ve Sauron’u da ayartarak kendi yanına çekti. Sauron’u kışkırtan olay, Morgoth’un, Eru’nun kullandığı kozmik müziği yok etmesiydi. Tolkien %100 kötü bir varlığa inanmıyor olsa bile karakter zamanla mutlak kötülüğe oldukça yaklaştı. Hatta kötülük motivasyonu bakımından Morgoth’un da önüne geçti. Çünkü Morgoth, Sauron’dan daha yüksek bir rütbeye ve daha fazla güçlere sahip olsa da spesifik veya yozlaşmış bir itici güç tarafından motive edilmedi.
Morgoth kaos yaratmak için Orta Dünya’yı dağıtmaya çalıştı. Sauron ise Orta Dünya ve orada yaşayanlar üzerinde tam kontrol sahibi olmak istiyordu.
Sauron, LOTR hikayesinde iki şeyi simgeliyor. Birincisi, beslendiğiniz güç açlığı sizi tüketene kadar büyür. İkincisi ise kötülük, sizi aldatan birçok yüz ve nazik sözle birlikte gelir.
O, var olmaya kötü biri olarak başlamadı. Mutlu bir yaşam için her şeye sahipti. Ancak daha fazlasını istedi ve onu elde etmek için ne gerekiyorsa yapmaya karar verdi. Gelgelelim ne kadar güç elde ederse etsin, başına gelecek sondan kurtulmayı başaramadı.