Serideki son oyunun üzerinden on beş yıldan fazla bir süre geçti. Yıllarca bekleyen fanlar, Age of Empires 4 ile nihayet tekrar savaşa hazırlanıyor. Company of Heroes oyunlarının yaratıcısı Relic Entertainment, Age of Empires 4 ile oyunseverlerin karşısına çıkıyor. Bu yazıda Age of Empires 4 çıkış tarihi, ön incelemesi ve diğer bildiklerimizi sıralıyoruz.
Age of Empires 4 çıkış tarihi
Microsoft ve Relic nihayet bir çıkış tarihi paylaştı. Age of Empires 4’ün çıkış tarihi, 28 Ekim 2021 oldu.
Age of Empires 4 fragmanı, oyundan bazı savaş kesitleri gösteriyor. Fragmanda ayrıca, İngiliz, Delhi Sultanlığı, Fransız ve Moğollardan oluşan savaş birimleri göze çarpıyor. Oyunda toplam 8 farklı millet yer alıyor. Ancak stüdyo daha sonra oyunu genişletip, bu sayıyı daha da arttırmayı planlıyor.
Serinin önceki oyunlarında, Jeanne d’Arc gibi tarihi şahsiyetlere odaklanılmıştı. AoE 4’te tarihe daha da geniş bakan, dört farklı kampanya olacak. Örnek olarak, Norman kampanyasında, Birinci William olarak oyuna başlıyorsunuz. Oyuna devame ettikçe, William’ın çocukları ve torunları arasındaki çatışmalara şahitlik ediyorsunuz. Önceki oyunlara kıyasla oldukça uzun bir tarihi süre.
Oyunun direktörü Quinn Duffy, “Age of Empires’ın modern bir versiyonunu yapmak istediklerini” söylemişti. Ancak fan kitlesiyle kolayca bağ kuracak bir oyun olduğunu da eklemişti. AoE 4’ün müziklerini besteleyen kişi ise The Witcher 3’ün bestecisi olan Mikolai Stroinski.
Age of Empires 4 Ön İnceleme
AoE 4, savaşlarda avantaj sağlayacak uçurumlar ve tepeler ile 3D tasarımın tüm avantajlarını kullanıyor. Oyundaki araziler muhteşem olmuş.
Her medeniyetteki birimler kendi ana dillerini konuşuyor. Oyuna İngiliz uygarlığı ile başladığınızda, önceleri konuşmaları anlayamıyorsunuz. Dört yıl geçtikten sonra, birimler eski İngilizce konuşmaya başlıyorlar. Ancak o zaman ne dedikleri anlaşılıyor. Eğer Çin uygarlığını seçerseniz birimler Çince konuşuyor. Bu durum, oyundaki tüm diller ve milletler için geçerli.
Her medeniyetin müzikal teması zaman ilerledikçe daha karmaşık hale geliyor. Karanlık çağlardan çıkıp Rönesans’a yaklaştıkça dünya, daha canlı bir şekle evriliyor.
Age of Empires 2, zamanına göre harika görünen bir strateji oyunuydu. AoE 4 benzer şekilde detaylara önem veriyor. Oynarken sürekli zoom yapıp, detayları incelemekten kendinizi alamıyorsunuz.
Çağlar değiştikçe binaların şekilleri de değişiyor. Zaman ilerledikçe, modeller ve kaplamalar, ilkel bir görünümden, teknolojik ve dekoratif bir şekle evriliyor.
Oyundaki tüm milletlerin mimarisine ve tarlada çalışan işçilerin kıyafetlerine kadar kendi estetiği var.
Uygarlıklar arasında farklılaşmayan genel birimler, bu oyunda da devam ediyor. Çünkü geliştiricler, süvari, pikeman ve uzun mezilli birimlerden vaz geçmek istememişler. Yalnız göçebe Moğolların tüm binalarını taşıyabilmesi gibi uygarlıklar arası farklı özellikler de var.
Yeni oyunda ormanda saklanabilen birimleri kullanarak pusu kurma taktikleri oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca kuşatmalar daha karmaşık ve dramatik bir hale dönüşmüş.