Elfler, Yüzüklerin Efendisi’nden tutun, Shakespeare’in oyunlarına kadar birçok kurguya konu olmuştur. Ayrıca bu yaratıkların Noel Baba için çalıştıklarını da unutmamak gerek. Aynı periler gibi, Elfler de şekil değiştiren varlıklardır. Örnek olarak Shakespeare’in Elfleri, çiçeklerde yaşayan ve etrafta uçuşan minik yaratıklardı. İngiliz Elfleri ise küçük yaşlı adamlara benziyorlardı. Tolkien’inkiler ise uzun ve güzel varlıklar. Bu yazıda Elf nedir diye merak edenler için bu fantastik varlıkları inceliyoruz.
Elf Nedir?
Elf, genellikle sihirli güçlere sahip, sivri kulaklı ve insan biçiminde bir halk masalı yaratığıdır. Masallardaki dönemin yansıması olarak ormanlarda, çayırlarda veya ağaç gövdelerinde yaşarlar. Orijinal olarak erken İskandinav mitolojisinden çıkmışlardır.
Aynı perilerde olduğu gibi şakalar ve yaramazlık konusunda zamanla ünlenmişlerdir. İnsanların garip buldukları günlük olaylar onlara atfedilmiştir.
Elfler Nasıl Evrimleşti?
Çağ değiştikçe farklı kültürler arasında küçük yaramaz yaratıklardan farklı Elf türleri ortaya çıktı. Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinde olduğu gibi meleksi özelliklere sahip, insan boyutunda ve güzel varlıklar oldular. Tolkien, karakterlerini, büyük ölçüde İskandinav folkloru üzerinde yaptığı araştırmalardan yola çıkarak yaratmıştır. Bu nedenle Elflerin uzun ve sarışın olmaları hiç şaşırtıcı değildir.
Daha sonra Dungeons and Dragons’un yaratıcısı Gary Gygax, Tolkien’den etkilenerek onları oynanabilir ırklardan bir tanesi yapmıştır. Bu oyunla birlikte Elfler çok daha popüler bir hale geldiler. Ancak hangi formda olurlarsa olsunlar her zaman büyü ve doğa ile ilişkili oldular.
The Lord of the Rings ve Elfler
Elf nedir diye merak edenler genellikle Lord of the Rings’den yola çıkarak bu soruyu sorarlar. Tolkien’in eserlerinde bu varlıklara İlkdoğan denir ve Ilúvatar’ın Orta-Dünya’ya gelen ilk çocuklarıdır. Arda’da yaşayan varlıklar arasında en adil ve bilge ırk olarak kabul edilirler. Kendi ruhlarına sahip benzersiz canlılardır. İnsanlar ancak onlardan binlerce yıl sonra ortaya çıkmıştır. Ne var ki hem Elfler hem de İnsanlar Morgoth ve Valar arasındaki mücadelede birer piyon haline gelmişlerdir. Zamanla yozlaşmış ve birbirlerine karşı savaşmaya başlamışlardır.
Elf Dilleri
Tolkien tarafından yaratılan birden fazla Elf dili vardır. Bunlar arasında en çok bilinenler Quenya ve Sindari dilleridir. Ne var ki bütün Elf dilleri, ilkel Quendian dilinden türemişlerdir. Dillerin ayrışmasının en önemli nedeni Birinci Çağ’da yaşanan büyük yolculuk ve daha sonra gerçekleşen göçlerdir. Hobbitler bu dilleri “kralların dili” olarak adlandırmış ve pek azı Elfçe öğrenmiştir.
Alfabe olarak Elfler, Tengwar alfabesini kullanırlar. Bu alfabe Feanor tarafından yaratılmış daha sonra yayılarak diğer farklı Orta-Dünya dilleri için de kullanılır olmuştur.
Orklar ve Elfler Akraba Mı?
Orklar, Melkor tarafından Elflerle alay etmek için yaratılmış varlıklardır. Orkların tam olarak ne şekilde yaratıldıkları bilinmemektedir. Çünkü Karanlık Lord Melkor yaratma gücüne sahip değildir. Ancak var olan canlıları yozlaştırarak değiştirmeyi başarır. Tahminlere göre Orkları yaratmak için yozlaşmış Elfler, İnsanlar ve diğer yaratıklar kullanılmıştır. Orkların tam olarak ne zaman yaratıldıkları da belli değildir. Ancak Güçler Savaşı’ndan önce ve Melkor’un ilk kalesi olan Utumno’da ortaya çıktıkları kesindir.
Elfler Ölümsüz Mü?
Yüzüklerin Efendisi’nde Elflerin ölümsüz olduğu söylenir ancak yine de savaşta ölürler. Bu durum kafa karışıklığına neden olmaktadır. Tolkien’e göre, bir Elf yetişkin olduğunda artık yaşlanmaz. Ayrıca fiziksel yaralanmalara ve hastalıklara karşı da dirençli hale gelir. Ner var ki Elfler ölümsüz değillerdir. Katliama uğrayabilir veya kederden ölebilirler. Bir Elf öldüğünde, ruhu Mandos’a gider. Burada bir süre kaldıktan sonra tekrar farklı bir bedene girebilir.